Нема коментара

Pregled tržišta nekretnina u Crnoj Gori

Crna Gora je bila i ostala jedna od omiljenih destinacija za odmor turista iz Evrope. Bezvizni režim, relativno niska cena i trajanje leta, ukusna hrana, sličan mentalitet – sve ovo obezbeđuje prilično moćan protok turista iz Nemačke, Austrije, Francuske, Italije. Mnogo je onih koji, nakon što su jednom ili više puta posetili ovu zemlju, odluče da ostanu na privremeni boravak.

Do danas su cene nekretnina u Crnoj Gori prilično uporedive sa cenama, na primer, u Hrvatskoj i pristojno su niže nego u velikim gradovima Srbije. I to interesuje kako investitore, tako i obične porodice koje traže svoje mesto pod toplim suncem ili žele da imaju vikendicu pored mora. Stan u Crnoj Gori često kupuju i stariji ljudi koji se odluče da stečenu ušteđevinu ulože u nekretnine ili žive na jadranskoj obali.

Najukusnija i najpoželjnija imovina je, naravno, kuća sa okućnicom. Po mogućnosti što bliže moru. Ali, uporedimo željeno sa mogućim, vrlo često se kupac odlučuje za stanove u velikim ili malim stambenim zgradama.

Budžetsko stanovanje na obali

Mi bismo to nazvali budžetskim stanovanjem u Crnoj Gori, čija je cena ispod 1-1,2 hiljade evra po kvadratu. Tako se mali studio od 20 metara može, ako imate sreće, naći u budžetu do 20 hiljada. Snimak raste – budžet raste, razmislite sami. Naravno, budžetsko stanovanje je budžetsko stanovanje jer ima mnogo skrivenih i očiglednih „ne“. Nije baš blizu mora, nije baš nova kuća, nije baš dobar pogled, ne baš pogodni prilazni putevi, nije najprestižnije odmaralište. Ali ne mora da bude sve u isto vreme. A, ako neko od ovih „ne“ nije kritično za klijenta, onda on ima sve šanse da pronađe stan svojih snova.

Srednja klasa

Najčešće, predstavnici srednje klase kupuju stanove u gotovim kompleksima ili stambenim zgradama nedaleko od obale (2-3 linije). Da biste uštedeli novac, možete kupiti stan u fazi izgradnje. Za izgradnju kuće obično je potrebno godinu i po dana. Kuće su građene od cigle, vrlo često sa impresivnim balkonima (takođe su uključene u ukupnu površinu). Ponekad se ovi balkoni mogu koristiti kao dodatna soba.

Visoko društvo

Najskuplje stanovanje, kao i zemljište, nalazi se na obali mora. U Crnoj Gori možete kupiti i modernu vilu i staru vilu okruženu baštom mandarina. U drugom slučaju je više cenjeno zemljište, na kome će biti moguće izgraditi još jednu zgradu.

U svakom slučaju, luksuzno stanovanje na crnogorskom Jadranu često nije kvalitetno kao zapadnoevropsko. Sa izuzetkom pojedinačnih luksuznih zgrada, kao što je Duklei Gardens, Porto Montenegro.

Izaberite region i grad

Kupci iz zemalja bivšeg SSSR-a radije kupuju nekretnine na obali Jadranskog mora. Posebno je popularno predgrađe Budve, kao i sama Budva, Tivat.

Za „naše“ su veoma atraktivne i nekretnine u Boki Kotorskoj, gde je neverovatno lepo, dobra ekologija, a cene su niže nego u Budvi.

Jeftinija opcija je južni deo obale, posebno grad Bar i okolina. Vrlo često ga biraju oni koji su došli u Češku ne kao turista, već u svrhu stalnog boravka. Vrijedi podsjetiti da što južnije (prema Albaniji) tamo živi više etničkih Albanaca i crnogorskih muslimana. Mnogi kupci su zbunjeni razlikama u jeziku i kulturi, a potražnja za nekretninama je tamo manja.

Kupovina nekretnina u planinama postepeno postaje popularna. Ali tu postoje neke neprijatnosti: poteškoće sa komunikacijama i infrastrukturom. Postepeno, ovi problemi se rešavaju i može se očekivati da će se povećati potražnja za kućama u planinama na severu.

Vrednost nekretnine

Veoma je teško nedvosmisleno odgovoriti na pitanje koliko koštaju nekretnine u Crnoj Gori. Kao što smo već rekli, mnogo zavisi od grada i udaljenosti do mora. Tako se stanovi u novim kućama „srednje“ klase na obali mogu kupiti za 1,2-2,5 hiljada evra po kvadratu. A mala privatna kuća „po sovjetskom stilu” kilometar od morske obale u gradu Baru može koštati 40-50 hiljada evra.Gonje cene jednostavno nema, ima dobrih kuća za 500 hiljada i 3 miliona evra. Ima i skupljih.

Kupite zemlju

U različitim regionima zemlje, cena zemljišta se veoma razlikuje. Napominjemo da Crnogorci prodaju zemljišne parcele ne u stotinama, već u kvadratnim metrima. U planinskim predelima (osim odmarališta Žabljak i Kolašin) cena zemljišta će biti niska, sreli smo ponude od 1 evro po kvadratu. Ali na samoj obali mora za isti metar mogu da traže 1000 evra i više. Što je dalje od mora, to je zemljište jeftinije. A kada se more više ne vidi, cene padaju eksponencijalno.

Profitabilna nekretnina

Cena takve imovine zavisiće od lokacije. Mali hotel na par stotina metara od obale u Budvi može se kupiti za 600-800 hiljada evra, a restoran na moru u Kotoru koštaće 200-400 hiljada evra.

Šta očekivati od tržišta nekretnina u Crnoj Gori

Nekretnine u Crnoj Gori do nedavno su se aktivno gradile i prodavale više od deset godina. Iz godine u godinu bilo je sve više turista, od 2002. godine Rusi aktivno putuju u zemlju. Kuće, stanovi, vile koje se nalaze na obali bile su veoma tražene. Cene nekretnina su naglo porasle. Kada je nastupila krizna situacija u zemlji (posle 2008. godine), cene su primetno „pokleknule“. Najnižu tačku dostigli su 2011. godine. U narednih 8 godina situacija se donekle stabilizovala, povećala se potreba za stanovanjem, a time je i cena počela da raste, ali ne tako brzo.

Pitajući kako su cene stanova pale tokom krize, možete čuti šokantne brojke: za 40% -50%. Ali takav pad cena nije se desio u svim regionima i ne za sve zgrade. Sekundarno tržište je više stradalo, dok elitni kvalitetni objekti na obali mora i vredne istorijske kuće nisu izgubile na vrednosti i nastavljaju da rastu.

Relativno stabilna politička situacija u zemlji i razumne cene čine da su luksuzne zgrade, kao i ranije, tražene.

Razlozi za kupovinu nekretnine u Crnoj Gori upravo sada

Crna Gora je neverovatna zemlja u svakom smislu. Sve ovde doprinosi visokom kvalitetu života i maksimalnom užitku u procesu postojanja. Prodaja nekretnina u Crnoj Gori je prilično aktivna. Možete kupiti stan, kuću ili vilu. Postoji mnogo opcija za različite budžete. Svako će moći da pronađe nešto za svoje lične potrebe i mogućnosti.

Ključne prednosti kupovine nekretnina u Crnoj Gori su:

  • Relativno jednostavno održavanje stanovanja u finansijskom smislu. Ovo je postalo realnost zbog pristupačnog poreskog režima;
  • Profitabilna investicija. Stan se može lako izdati ili preprodati u budućnosti. Pravac je veoma popularan. Cijene nekretnina u Crnoj Gori, prema statistikama, rastu. Ovo će se nastaviti i ubuduće. Lokalno tržište se može nazvati prilično likvidnim;
  • Povoljna klima. Glatka je i mekana. Ovde je vazduh čist i temperatura je uvek optimalna. Lokalna klima može blagotvorno uticati na pokazatelj zdravlja. Ovo se odnosi na sve uzraste;
  • Divna priroda. Crna Gora se može pohvaliti obiljem prirodnih atrakcija, koje ponekad oduzimaju dah. More je ovde veoma čisto i nema velikih industrija;
  • Obilje istorijskih i arhitektonskih znamenitosti. Mnogi su impresionirani kaldrmisanim ulicama sa starim kućama i svetlim krovovima;
  • Minimalni period adaptacije. Lokalno stanovništvo je izuzetno lojalno ljudima koji govore ruski. U jeziku postoje zajednički koreni, pa će razgovornu barijeru biti moguće vrlo brzo prevazići;
  • Nizak prag kriminala. Crna Gora je sigurna i mirna. Ova činjenica privlači mnoge. Zbog toga u Crnoj Gori praktično nema visokih ograda. Ovde čak ni krađa nije relevantna;
  • Često viza nije potrebna ako je poseta turistička i odgovara u roku od 30 dana;
  • Široke mogućnosti za izbor rekreacije i razonode. Možete sedeti pored mora ili ići na skijališta. U Crnoj Gori se možete zanimljivo i zabavno provesti u bilo koje doba godine. Infrastruktura se poboljšava svakim novim periodom.