Нема коментара

Pregled tržišta nekretnina u Crnoj Gori za 2022. godinu

Situacija na tržištu do kraja 2022

Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1.446 evra, što je 20 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, a 30 odsto više od proseka u krizi 2020. godine. . Razlozi za povećanje cena bili su veliki skok cena građevinskog materijala i energenata na celom evropskom tržištu, povećanje tražnje usled dolaska velikog broja kupaca iz Rusije i Ukrajine, kao i povećano interesovanje domaćih kupaca. zbog povećanja zarada i odobrenih stambenih kredita.

Strani građani i kompanije su u periodu od januara do oktobra prošle godine u kupovinu nekretnina uložili 369 miliona evra, što je znatno više u odnosu na pretkriznu 2019, kada su u crnogorske nekretnine uložili 178 miliona evra. Većina ovih ulaganja u nekretnine od strane stranaca ostvarena je u okviru programa ekonomskog državljanstva, koji nije uračunat u prosječne cijene stanova koje obračunava Monstat, ali je povećano interesovanje stranaca za kupovinu i iznajmljivanje stanova van ovog programa. Vlada je od 31. decembra 2022. obustavila dalji prijem zahteva za ekonomsko državljanstvo zbog zahteva i uslova Evropske unije.

Značajan rast stambenih kredita

Prema podacima Centralne banke, banke su za period od januara do novembra prošle godine odobrile stambene kredite u iznosu od 106 miliona evra. (za poređenje: iznos za isti period 2019. godine iznosio je 76 miliona evra). To znači da su krediti za kupovinu stanova porasli za 40%. Prosečna efektivna kamatna stopa na stambene kredite u novembru iznosila je 5,59 odsto, dok je u istom mesecu 2019. iznosila 4,84 odsto.

Mile Guić, predsednik Odbora za građevinarstvo Privredne komore, predviđa usporavanje rasta cena nekretnina: „Ne očekujem u budućnosti tako veliki priliv bogatih Rusa i Ukrajinaca koji su dolazili u Crnu Goru. u proleće i leto. Ekonomski rast, zimska i letnja turistička sezona i cene energenata i niz drugih faktora – kreditna politika banaka i inflacija, kao i politička situacija utiču na kretanje ovog tržišta.

Cene će usporiti, ali se neće oporaviti

Posle naglog rasta cena u prethodnom periodu, moglo bi se očekivati stabilizaciju tržišta, tj. već u poslednjem periodu 2022. godine došlo je do stabilizacije. Ako uzmemo u obzir trend stabilizacije cena građevinskog materijala i činjenicu da je već došlo do odliva investicija, sledeće godine očekujemo da će one radije ostati na sadašnjem nivou, a ne možemo očekivati da se vrate na nivo početkom 2022.

Međutim, poslednjih meseci došlo je do pada cena energenata (pre svega nafte) i nekih građevinskih materijala – drveta i gvožđa.

Danas je prodajna cijena prerađenog gvožđa u magacinima u Crnoj Gori ispod 1.000 evra po toni sa PDV-om, a na „špicu“ u martu cena je bila oko 1.500 evra po toni sa PDV-om. Cene ostalih građevinskih proizvoda poslednjih meseci su na približno istom nivou, cementa – 160 evra po toni sa porezom, a pre krize – oko 100 evra po toni. Da li će pad cena građevinskog materijala uticati na pad cena stanova, teško je reći. Potražnja i ponuda na tržištu nekretnina presudno će uticati na cenu gotovih stanova, a logika tržišta je takva da će se, kada cene porastu, teško vratiti.

Cene materijala padaju, ali potražnju za stanovima i cene podižu stranci

U proteklom periodu 2022. godine došlo je do blagog pada cena građevinskog materijala, a početkom 2023. godine može doći do značajnijeg pada usled stabilizacije cena kontejnerskog prevoza robe, pre svega iz Kine, navodi se u saopštenju kompanije Čelebić. rekla je kompanija.

Navode da je globalni trend rasta cena materijala, kao i rast inflacije, doveo do povećanja cena stanova u prethodnoj godini, a takođe i do toga da je, usled rasta inflacije i smanjenja vrednosti novca, dovela do povećanja cena stanova u prethodnoj godini. ulaganje u nekretnine ponovo je postalo dominantan način investiranja.

„Definitivno možemo reći da je povećanje broja stranaca u Crnoj Gori, prije svega Rusa i Ukrajinaca, dovelo do poremećaja na tržištu nekretnina i povećanja cijena stanova prilikom kupovine ili iznajmljivanja. To je posebno uočljivo u Podgorici i duž primorja. To je odraz trenutne situacije izazvane događajima u svetu, a postoji i tendencija rasta cena stanova, posebno u glavnim gradovima regiona“, istakao je Čelebić.

Povećanje plata je takođe podstaklo cene i povećalo potražnju, ali na osnovu naših zapažanja, ono je bilo mnogo manje od očekivanog.

Prognoze cena crnogorskih nekretnina u 2023

Ako pažljivo razmotrimo situaciju na tržištu nekretnina koja se razvila početkom 2023. godine, cene su dostigle nivo nakon kojeg ne očekujemo dalji rast. Moguć je blagi rast cena, ali će to biti uzrokovano inflacijom, a ne tražnjom.

Najverovatnija sledeća situacija je kada će porast kamatnih stopa, inflacija, recesija i opšta neizvesnost uticati na blagi pad kupovne moći. S druge strane, verovatno je da će posle teške i skupe zime, uglavnom zbog naglog povećanja cena energenata u Evropi, doći do porasta interesovanja za preseljenje u zemlju sa povoljnom klimom, nižim troškovima života i poslovanja. , što bi donekle moglo da ublaži uticaj globalne recesije na naše tržište nekretnina.

Ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine u Crnoj Gori, naši stručnjaci za nekretnine će moći da Vam pomognu oko izbora i da prate kupoprodajnu transakciju. Pozovite brojeve navedene u odeljku Kontakti.